Det här behöver du:
50 gr smör
6 dl mjölk
1 dl vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
½ msk stött fänkål
½ msk stött anis
2 msk mörk sirap
6 hg Rågsikt (10,5 dl)
1,5-2 hg Mjöl av Vete och Rotfrukter (Kungsörnen) (2,5 dl)
GÖR SÅ HÄR (Jag använder assistent med degkrokar)
1. Värm mjölk och smör till 37o.
2. Mät upp mjöl och rör om så att mjölet blandar sig.
2. Rör ut jästen i en kopp med lite degvätska och saltet.
3. Häll degvätskan i beredningsbunken och tillsätt jästen och rör om tills
jästen lösts upp.
2. Tillsätt olja, sirap, kryddorna och mjöl, lite i taget. Blanda allt till en
smidig deg och låt degkrokarna arbeta kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och
rundriv gärna delarna innan du plattar ut dem till runda kakor, 18–20 cm
i diameter.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. (Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett
snapsglas.)
Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min.
Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.