Translate

Gourméresor

Här berättar jag om resmål och restauranger som jag har besök genom åren och som jag vill dela med mig av. På den här sidan får du tips om bra ställen i Greklands arkipelag och på Kanarieöarna.
Det finns många fällor där ute och jag skriver ofta omdömen på Trip Advisor när jag har gjort ett eller ett flertal besök på en restaurang. 
Om du vill kan du läsa alla mina omdömen här!



GREKLANDS Arkipelag

Fler öar landar så småningom!

Kreta 
Crete

Denna stora, natursköna ö med sin dramatiska historia är som ett eget land och de stolta kretensarna är själva noga med att de först och främst är kretensare och i andra hand greker.

Kreta är en stor ö och den är uppdelad i två delar - Västra Kreta och Östra Kreta.

När jag besökte Kreta och den gamla huvudstaden Chania 1991 så lämnade jag kvar en del av mitt hjärta på västra sidan av ön när jag flög hem. Idag har tappat räkningen på hur många gånger jag har återvänt till Chania sedan dess.

Storheten med Chania är dels staden i sig: sin historiskt intressanta och fantastiskt charmiga gamla stadsdel, den venetianska hamnen med sitt myllrande folkliv och vattennära tavernor, mixen mellan gammalt och nytt och alla avtryck från olika kulturer: ottomanska, venetianska, grekiska och arabiska. Dessutom är Chania närheten till en mängd andra sevärda städer, byar, stränder och sevärdheter. I Chania är det, med Kretamått mätt, nära till nästan allt.

Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om min favorit-ö, alla fantastiskt vackra bergsbyar, ljuvliga stränder, förhistoriska efterlämningar, borgar och ruiner, men nu ska jag inte prata ”förhysteriska” stenar eller historia utan mat.

Grekland är som du vet, känd för sin fantastiskt goda och hälsosamma mat och framför allt annat – sina oliver och olivolja! Min absoluta favorit är Kalamataoliven, oliven som är lika saftig och god som ett Viktoriaplommon på hösten. Jag använder alltid Kalamataoljan i min matlagning och varje gång jag reser hem från Kreta så har jag litervis med olja med mig hem, ekologisk förstås!

Då jag med stor glädje lagar grekiskt så har jag genom åren blivit väldigt kräsen och kritisk när jag besöker tavernor och restauranger. Är du bekant med det grekiska köket så kommer du förmodligen bli både överraskad och besviken, därför handplockar jag mina favoriter åt dig här nedan så att du förstår vad jag menar!

Hamnen i Chania är kantat av grekiska restauranger och tavernor och de flesta har inkastare som kan få en novis turist att falla för vad som helst. Det är absolut inget fel på hamnens utbud, det finns flera bra ställen. När det gäller bra tavernor här inne och jag en erfaren turist letar jag mig hellre fram in i gränderna bakom kommersen. Det gäller att inte vara allt för hungrig, för här inne ligger dofterna täta. Heta väldoftande Stifados, grillade Souvlakis och nygräddade Moussakas slåss om att vinna uppmärksamhet. Tipset jag ger dig är att se efter om det sitter många greker vid borden för då vet du att maten är bra.

Att tipsa om den ultimata aha-upplevelsen är svår, eftersom det skiftar från år till år. Flera av mina favoriter genom åren har jag tyvärr fått stryka från min ”Archestratos-lista” och tvärtom. Efter att ha ratat en favorit i ett par år kan den helt plötsligt stå i full blom igen!

Salis Restaurant
3 Akti EnosseosChania Old Harbour
https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g189415-d8667507-r315585398-Salis-Chania_Town_Chania_Prefecture_Crete.html#REVIEWS

Våren 2016 förverkligade en gammal vän till mig här nere, Stelios Kalivianakis äntligen sin dröm, en egen restaurang Salis Restaurant som han öppnade tillsammans med vinmakaren och sommelieren Afshin Molavi. En trevlig och spännande restaurang som både är innovativ, överraskande och värd att besöka. Fördelen är att Salis ligger bortom ”inkastarruljangsen” österut i hamnen förbi de gamla hamnlagerbyggnaderna, vilket gör att du får äta i lugn och ro, trots att det är väldigt många gäster runt omkring dig. Att boka bord är att rekommendera.

Vinerna är till stor del från Manousakis Winery som är odlade på kullarna utanför byn Vatolakkos nära Chania. Besöker du vingården får du en upplevelse du sent kommer att glömma! Läs mer här

Min favorit (2017) blev Nostos Pink, ett friskt och smakrikt rosévin med en klar och djup rosa färg gjort på Grenache Rouge 50%, Syrha 50%.

Restaurant Anais  (ägarbyte 2021)
DaskalogianniChrissi Akti
https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g1574395-d8317808-r280840212-Anais_Hotel_Restaurant-Chrissi_Akti_Chania_Prefecture_Crete.html#REVIEWS
   
Oftast så har du bokat boende utanför Chania, t ex i Chrissi Akti, Agii Apostoli, Daratso, Kalamaki, Kato Stalos, Agia Marina eller Platanias.
Jag själv bor alltid i Chrissi Akti som ligger ett par kilometer utanför Chania och här finns det ett säkert kort, Restaurant Anais som ligger i anslutning till Hotel Anais Holliday och är placerad mellan receptionen och poolen på hotellet. Det är alltid en lugn och välkomnande atmosfär här och gästerna består främst av hotellets egna gäster, men vi som inte bor här blir lika vänligt bemötta.
Vassilis och hans hustru Christina har tillsammans med en mycket serviceminded personal drivit restaurangen sedan hotellet öppnades 1997. Kommer du hit en gång om året behöver du inte lusläsa menyn, för inte mycket nytt under solen har hänt – men det är en meny som man längtar efter att få framför sig. Chefs Lamb t ex har stått med varje år och står högst upp på min lista och är en ljuvligt doftande och vällagad lammgryta! 
Inför säsongen 2021 flyttade teamet från Anais till Golden Bay i Agii Apostoli och tog över hotellets restaurang. Jag har sett den nya menyn och tack och lov så finns Chef´s Lamb med på den! 



I Agii Apostoli som ligger en kvarts promenad västerut från Chrissi Akti finns det ett 20-tal tavernor som tyvärr är turistanpassade och de traditionella grekiska rätterna varierar i både smaker och presentation. För att nämna några - Golden Bay Restaurant, Siroccos Restaurant, Farmers House, Xenios dias och Orexi.

Restaurant Orexi
Agii Apostoli, Kato Daratso

https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g1574385-d12347505-r491468675-Restaurant_Orexi-Kato_Daratso_Chania_Prefecture_Crete.html#REVIEWS

På huvudgatan i Agii Apostoli bort mot Kalamaki öppnade mina vänner Jannis & Anita en familjedriven restaurang 2017, Orexi och är värd att besöka om du vill äta hemlagade grekiska rätter. Dagens rätt läggs ut på deras FB-sida varje dag.
Vinerna är inhemska och en del kommer från klostret Agia Triada som ligger på Akrotiri halvön och från Lyrarakis Winery i Heraklion. Nytt för säsongen 2020 är rosévinet Nostos Pink från Manousakis Winery. De stoltserar också med att servera ölen Charma som är riktigt gott! Ölen är tillverkad av Cretan Brewery S.A som är det första microbryggeriet i Chania. Bryggeriet ligger i byn Zounaki, i Platanias och de har även guidade visningar med ölprovningar.


Fortsätter du huvudvägen västerut kommer du till de stora turistorterna Agia Marina och Platanias.
I Agia Marina hittade jag i juli 2018 en gömd pärla – Restaurant Nymfi!

Nymfi Restaurant
Chanion 24, Agia Marina
https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g1049093-d1881731-r595663275-Nymfi_Restaurant-Agia_Marina_Chania_Prefecture_Crete.html#REVIEWS

Nymfi ligger uppe på höjden ovanför huvudgatan mellan Lydias Corner och Canea Mare Luxury Hotel så det är ingen restaurang som du strosar förbi.
Restaurangen drivs av en kretensare och hans svenska hustru, servisen är noga utvald och servicen står på topp.

Menyn är inspirerad av traditioner och den vackra naturen, de har en egen örtträdgård och bjuder på internationella och medelhavsinspirerade rätter med egen twist. Bor du inte här ute i turistorten så är ett besök här inte att ångra. Jag kommer definitivt att besöka Nymfi igen och jag rekommenderar att boka bord vid 21:00 ”upstairs” då de flesta barnfamiljerna har ätit klart.


Mylos tou Kerata
Main Street, Platanias
https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g635605-d1135215-r139350167-Mylos_tou_Kerata-Platanias_Chania_Prefecture_Crete.html

Och så har vi då den ultimata och visuella matupplevelsen – Mylos tou Kerata som ligger ute i Platanias.
Jag besöker alltid Mylos när jag är här och jag lovar dig att du inte kommer att bli besviken. Jag kan inte med ord beskriva interiören, varken inne eller ute, utan den måste upplevas på plats.
Mylos är en mycket välbesökt restaurang och har du tröttnat på Souvlaki rekommenderar jag att du bokar bord i tid för middag. Om ditt besök avser en födelsedagsmiddag eller annan viktig dag så berättar du det när du bokar och du kommer att bli glatt överraskad! 


Rhodos


Eagle Hill Kitchen

När Solguden Helios välsignade ön med ljus och värme, och gav den ett härligt klimat och frodig grönska, anade han kanske inte att denna ö en dag skulle bli en av de mest besökta bland Tolvöarna.
Rhodos har omkring 300 soldagar om året. Åker du till ön under högsommar så är du garanterad sol, och vindar förstås. Det blåser otroligt på öns västra sida och det är hit alla vindsurfare åker, detta är ”surfarnas paradis”.  På öns västra sida finns de bästa stränderna, den stora turistorten Faliraki och de mindre Kalathos, Lindos och Kalithea. I Kallithea finns en vacker och välbevarad thermisk badanläggning, Kallithea Springs, som anlades 1929 då Rhodos var ockuperat av italienarna och är mycket väl värd ett eller två besök. Den frodiga grönskan finns i mittdelen där bl a Petaloudes (Fjärilsdalen) och Epta Piges (De sju källorna) gömmer sig och runt den högsta punkten på ön -  Mount Attavyros hittar du vinproducenterna!

Jag besökte Rhodos för tredje gången i juli 2016, och den här gången för att bl a utforska just området runt Mount Attavyros som är den högsta punkten på ön (1200m) över havet, och de flesta av Rhodos vinstockar frodas här på dess sluttningar och vidare ner i dalgångarna runt om byn Embona. Här på västra sidan är klimatet svalare och med hjälp av granitstenar i marken ökar luftfuktigheten, vilket i sin tur förbättrar smaken och ger en bättre kvalitét på röda druvor.
Tillsammans med alla de små vinproducenterna som ligger mer eller mindre på rad utmed huvudgatan i byn Embona finns det tre stora vinproducenter på ön, Emery Winery och Kounaki Wines som ligger i Embona och The Cair Winery som ligger i Lindos.


Äta för att leva ska du ju också göra när du besöker ön och jag hittade Kostas Village Taverna i Faliraki och letade mig fram till To Megiston/Restaurant Dimitris uppe i Rhodos gamla stad och som båda imponerade på mig! 

 Kostas Village Taverna, Faliraki
Eagle Hill Kitchen
Photo: Kostas Village Taverna (FB)
To Megiston / Restaurant Dimitris

https://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g635613-d2223052-r405214337-To_Megiston-Rhodes_Town_Rhodes_Dodecanese_South_Aegean.html
Photo: To Megiston (FB)


Samos


Samos ligger i Östra Egeiska Havet och har en sådan mångfald att det inte spelar så stor roll vem man är, vad min vill uppleva eller hur gammal man är, Samos har något att erbjuda alla. Här finns stränder, sagolik natur, underbara vandringsleder, genuina byar, körvänliga och njutbara vägar, vattenfall, historiska sevärdheter, gott vin och makalöst god mat! Att köra runt ön är en fröjd, varenda minut är en njutning. Ni som har kört vägen upp till bergsbyn Manolates vet precis vad jag menar.
Jag besökte Samos 2008 och bodde i den helt otroligt lilla gemytliga staden Pythagorion som var öns huvudstad under antiken. Det var också här som matematikerna och astronomerna Aristarchos och Pythagorias föddes. Enligt mytologin föddes Hera (Himladrottningen) här och man kan fortfarande se ruinerna av hennes tempel Herarion som ligger strax utanför Pythagorion. (Här kom det lite ”gamla stenar” igen, sorry!)
Pythagorion ligger skyddat i en bukt och klättrar sig ner till hamnpromenaden likt en amfiteater. Här nere ligger tavernor, caféer och barer på rad. Inne i de kullerstensbelagda gränderna som slingrar sig likt en labyrint gömmer sig ett fåtal tavernor och restauranger som sprider gudomliga dofter runt hörnen och som överraskar med sina fantastiska maträtter. (Samos egna dessertvin Samos Vin Doux får du inte missa! Vinet som skall avnjutas kallt, fullkomligt exploderar i munnen efter en genuin grekisk middag!)
De restauranger som tog andan ur mig ligger fortfarande på topp och jag kan därför med glädje rekommendera dem! Faros ligger vid badstranden i hamnen och vad passar inte bättre än att avnjuta en riktigt kall Mythos till lunchen? 😏

Faros Fish Restaurant

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g644219-d2159409-Reviews-Faros_Fish_Restaurant-Pythagorion_Samos_Northeast_Aegean_Islands.html

Aphrodite Garden Restaurant

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g644219-d1899884-Reviews-Aphrodite_Garden_Restaurant-Pythagorion_Samos_Northeast_Aegean_Islands.html

 Daphne´s
https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g644219-d7028401-Reviews-Daphne_s-Pythagorion_Samos_Northeast_Aegean_Islands.html
Skiathos


Ön Skiathos är en otroligt grön och frodig liten ö med en extremt kort landningsbana! Ön har enligt min uppfattning blivit ett populärt semestermål bland den yngre generationen, men med sina 46 km2 tillgodoser ön inte bara partysugna ungdomar utan även för oss som vill uppleva ön på ett mer avkopplande vis! Skiathos är som sagt en otroligt grön och frodig ö, här växer lövträd av olika slag (till skillnad mot Skopelos barrskog) och hela östra och södra sidan av ön kantas med härliga sandstränder. Filmen "Mamma Mia" med alla sina vackra scener spelades delvis in här på Skiathos (och resten på grannön Skopelos).
Även om Skiathos är en liten ö jämfört med många andra Grekiska öar så är det absolut värt att hyra en bil för att upptäcka ön. Är du däremot bara sugen på att bada och sola är det lätt att ta sig från Skiathos stad till fina badstränder då det går en ”badbuss” längs med hela kustvägen tills den tar slut på södra sidan. Ön är också grekerna egna favorit-ö då de själva gärna tillbringar sina semestrar här.
Skiathos stad är uppbyggd i amfiteaterform som klättrar uppför sluttningen på berget. Det är en trevlig liten hamnstad med två små hamnar, en gammal och en ny, och här samsas en mycket gammaldags charm och en modernare. De flesta aktiviteter koncentreras till de båda hamnarna och huvudgatan, Papadiamantis. Ovanför den gamla hamnens fiske- och utflyktsbåtar klättrar gamla stan med sina vindlande gränder och vita hus.
Vid den nya hamnen, där privatbåtarna lägger till, trängs caféer och restauranger längs med hamnpromenaden. På Papadiamantis och dess sidogator ligger små affärer på rad och erbjuder ett rikt urval av allt från exklusiva märkeskläder till vanliga souvenirer. Mellan de båda hamnarna sticker halvön Bourtzi ut. Där på en pinjeklädd kulle ligger stans trevligaste café med en underbar utsikt över havet, varifrån man kan njuta av konserter och annan underhållning under varma sommarkvällar.

Jag besökte Skiathos sommaren 2011 och bodde precis utanför och högt över Skiathos stad (med en häpnadsväckande vy utöver havet!). Här är utbudet av tavernor och restauranger obegränsat, men innan jag reste så besökte jag Trip Advisor och valde ut några intressanta, bl a Lo & La och Palouki Steak & Grill House. Lo & La ligger på terrassen ovanför den gamla hamnen och Palouki ligger inne i den gamla stadsdelen och båda visade sig vara ett bra val. De ligger fortfarande på topp och jag kan därför rekommendera dem.
  
Lo & La
Old Port, Skiathos
https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g775993-d1606671-r116292472-Lo_La-Skiathos_Town_Skiathos_Sporades.html#REVIEWS


To Palouki

Skiathos Town
https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g775993-d1817075-Reviews-Palouki_Restaurant-Skiathos_Town_Skiathos_Sporades.html


Skopelos



Skopelos är den grönaste ön i Grekland. Här, där gröna tallar och täta skogar av höga pinjeträd smälter samman med det djupblå havet, vilket skapar bilden av enastående naturlig skönhet. Ni som har sett filmen ”Mamma Mia” förstår säkert vad jag menar. Ön har dessvärre få riktigt bra stränder, men de man upptäcker andas rofylldhet, vilket gör att Skopelos är en perfekt ö att hämta nya krafter på.
Skopelos stad är lika lugn och avkopplande som öns natur. Den lilla staden klättrar likt en labyrint uppför bergskammen och det är faktiskt lite spännande att hitta hem till hotellet efter ett restaurangbesök när det har blivit mörkt, men hem kommer man alltid, om det så tar lite längre tid!
Utmed kajpromenaden trängs tavernor, ouzorior, barer och kaféer samt en och annan affär för dig som gillar att shoppa.
Bussförbindelserna på Skopelos är bra och det avgår dagligen flera bussar från Skopelos stads centrum som följer kustvägen till Glossa och Loutraki och stannar vid alla byar och stränder på vägen dit. Hyra egen bil är ju bekvämast för man vet ju oftast aldrig riktigt vart man hamnar, mitt i ett getstråk t ex!
Glossa är den näst största byn på Skopelos nordvästra del. Byn är byggd i en vacker amfiteaterform som klättrar uppför sluttningen på berget. Precis som i Skopelos stad går man lätt vilse bland gränderna samtidigt som man kommer det grekiska vardagslivet nära.
Nedanför Glossa ligger den andra hamnen på ön, Loutraki. I närheten av hamnen kan man se ruinerna av romerska bad, ruinerna av citadellet Selinus från 400 f.Kr. samt ruinerna av ett antikt tempel tillägnat den grekiska gudinnan Athena. (Ooops! Nu halkade jag in på mitt intresse för gamla stenar – sorry!!)
Panormos är ett ställe där tiden nästan står stilla och ett perfekt ställe att koppla av på och bara njuta av solen och det grönblåa havet. En gång i tiden låg en antik stad här och än idag kan du som är intresserad av historia beskåda ruinerna av gamla murar. (Ooops! igen!!!)
Jag besökte Skopelos sommaren 2011 och bodde i Skopelos stad. Här är utbudet av tavernor och restauranger obegränsat, men innan jag reste så besökte jag Trip Advisor och valde ut några intressanta restauranger, bl a Anna´s som ligger högt upp i ”labyrinten” och Alexander´s Garden Restaurant som ligger mitt i centrum och som båda visade sig vara bra val. De ligger fortfarande på topp och jag kan därför rekommendera båda två.

Anna´s Restaurant
Upper Skopelos Town

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g189501-d1858979-Reviews-Anna_s_Restaurant-Skopelos_Sporades.html


Alexander Garden Restaurant

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g189501-d1556693-Reviews-Alexander_s_Garden_Restaurant-Skopelos_Sporades.html

Thassos


Ön Thassos (Thásos) är en riktig skatt för Grekland. Till skillnad från resten av de grekiska öarna, har ön Thassos mycket mer att erbjuda än bara vackra stränder och vatten. Den kallas också ”Smaragden i Egeiska havet”. Den behåller verkligen hela den grekiska kulturen och traditionen som i allmänhet har gått förlorad på de flesta av de grekiska öarna, eftersom de har blivit turistområden och anpassat sig efter sina besökare. Thassos andas lugn och stillhet, vilket är perfekt om du vill få tillbaka din livsenergi. För dig som är intresserad av historia och arkeologi finns här ett rikt utbud spridda över hela ön. Thassos har också en massa härliga och ”hemliga” badvikar som du kan upptäcka om du hyr bil och har packat ner "kängorna"!
Det finns ett fåtal turistorter på ön, den bästa är Skala Panagias med sin underbara Golden Beach en av Greklands finaste sandstränder, som år efter år har tilldelats en Blå Flagga, som endast några få utvalda stränder runt om i världen tilldelas.
Jag besökte Thassos sommaren 2012 och bodde i Skala Panagias som ligger på nordöstra sidan av ön. Här är utbudet av tavernor och restauranger begränsat, men det finns en som slår alla rekord, både vad gäller mat och gästvänlighet och det är La Terrasse Restaurant som ingår i Enavlion Boutique Hotel Batagianni. Du behöver inte vara gäst på hotellet för att avnjuta deras kulinariska kök!

Restaurant La Terrasse
Golden Beach, Main Street

https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g775840-d3337573-r138288342-La_Terrasse_Restaurant-Golden_Beach_Thasos_Northeast_Aegean_Islands.html#REVIEWS



  

KANARIEÖARNA
Teneriffa
Teneriffa har blivit min stora ”sol-på-näsan” favorit under vintertid och då jag dessutom har en stor förkärlek till Riojaviner faller det sig naturligt att jag även här botaniserar bland dessa under mina resor hit.
Teneriffa har förutom goda viner det kanariska- och det spanska köket även en fantastisk natur.
Teneriffa är som du vet, en vulkan-ö och klimatzonerna runt om Pica de Teide ger ön en varierande natur och som förändras för varje meter du kör upp eller ner, norr eller söder, öster eller väster från vulkanens centrum. Att hyra bil här nere och på egen hand utforska ön är en hisnande resa som ger euforiska bildminnen. Hyr du inte bil kan du åka buss för ön har otroligt bra bussförbindelser och du kan i princip komma vart du vill direkt eller med ett bussbyte på vägen.
Det finns ett flertal turistorter för oss sol- och värmedyrkare på ön. Puerto de la Cruz, Los Gigantes, Costa Adeje, Playa de las Americas och den som jag har fastnat för - Los Cristianos som ligger på den södra sidan på gränsen till Playa de Las Americas (som jag kallar för ”Tivolit”).
Los Cristianos är från början en liten fiskeby med småstadsatmosfär, men då södra sidan är den solsäkraste på ön har turistantalet eskalerat här.
Den ”lilla” fiskebyn har trots alla sina turister året om behållit sin inhemska charm och fiskehamnskänsla, men de små fiskebåtarna är i stort sett utbytta till stora fartyg och utflyktsbåtar. Stranden är förvånansvärt trivsam med tanke på utsikten över de stora bilfärjorna som tar dig till grannöarna La Gomera och La Palma flera gånger om dagen. Ovanför den gamla stadskärnan ligger den stora bussterminalen som tar dig direkt till öns huvudstad Santa Cruz och lokalbussar som tar dig till alla byar runt om i den södra regionen.

Mellan Los Cristianos och Playa de las Americas ligger en av Teneriffas finaste sandstränder, Playa de Las Vistas. Jag föredrar att bo i Los Cristianos eller precis på gränsen till ”Tivolit” då det är nära till stranden och till mina favoritrestauranger. Jag har besökt många restauranger i Los Cristianos, och jag kan endast rekommendera två stycken pärlor - Akustito och Rincón de Andres. I Playa de las Americas finns det ett brett utbud av bra restauranger. På gränsen mot Los Christianos på El Camison och ett par stycken som ligger mitt i Playa Las Americas som jag alltid återkommer till.

´Ardi
El Camison 34, Las Americas

Liten pärla med mycket kärlek i köket! Menyn är spännande och innovativ! 

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g230096-d10643194-Reviews-ARDI-Arona_Tenerife_Canary_Islands.html
Foto exteriör: Ardi

Gastrobar La Kocina
El Camison, Avda Antonio Dominguez Residencial, Las Americas

Intressant och innovativ meny! (Ny Master Chef i köket 2017)

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g562820-d4007896-Reviews-Gastrobar_la_Kocina-Playa_de_las_Americas_Tenerife_Canary_Islands.html
Foto exteriör: Google Map



Meson Las Lanzas
Avenida Noelia Afonso Cabrera, Las Americas
Det ultimata kanariska köket och garanterat de bästa oxfiléerna!

https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g562820-d2697172-r446945434-Meson_Las_Lanzas-Playa_de_las_Americas_Tenerife_Canary_Islands.html#REVIEWS
Foto exteriör: Meson Las Lanzas

Gula
Avenida Litoral S/N, Parque Santiago IV, Las Americas

Känns och ser ut som en finare restaurang och levererar därefter!

https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g562820-d4767721-r445819019-Gula-Playa_de_las_Americas_Tenerife_Canary_Islands.html
Foto exteriör: Gary Clark

Restaurante-Pizzeria
La Bruschetta de Viviana y Cristina
C/Arquitecto Gomez Cuesta | Residencial Paradero 2 Nº9, Las Americas

En äkta italienare som överraskar! 
Eagle Hill Kitchen

Akustito Restaurante y Cocteleria
Calle de Jesus Dominguez Grillo 12, Los Cristianos
Ett kök kryddat med mycket kärlek!


Eagle Hill Kitchen


Rincón de Andres
Calle Paris Nº 48 Urb. Cristian Sur, Los Cristianos
Ett kök kryddat med kärlek!


Eagle Hill Kitchen


Gran Canaria
Puerto de Mogán


Puerto de Mogán var från början en liten pittoresk fiskeby som låg långt bortom charterturisternas solsäkra strand i Playa Ingles.  
Här i dalen, cirka 3 mil västerut från Playa Ingles andades lugn och ro ända fram till 1960-talet då den spanske arkitekten Rafael Nevilles från Malaga flyttade hit och bestämde sig för att sätta byn på destinationskartan. Han ville skapa en turistort som inte liknade något annat på Gran Canaria. 
Med sina idéer och influenser av Lanzarotes mest kända arkitekt Cesar Manrique, presenterade han sin detaljplan över hamnområdet med byggnader som inte var högre än två våningar för kommunen.

    Puerto de Mogán 1960-talet Foto: JuliánHernández Gil               Puerto de Mogán idag
När kommunledningen i början på 1980-talet beslutade att ge sig in i turistbranschen, anlitade de Rafael som fick uppdraget att skapa den idag blomstrande hamnen. 
Mellan 1983 och 1988 byggdes de småskaliga kvarteren med vita tvåvåningshus omgivna av kanaler, gränder och klättrande rosa bougainvillea.
Det ser ut som en äkta by, men är egentligen hotell och semesterlägenheter. 
I samband med nybygget restaurerades även den gamla delen med sina pittoreska hus som klättrar uppför berget. 

Den naturliga och ogästvänliga stranden ersattes med en konstgjord sandstrand och en mindre strandpromenad byggdes som idag kantas av restauranger och barer. 

    Puero de Mogán 1940-talet och idag  Foto: Foto Santiguas Canarias org

Nattlivet här är lugnt och består främst av mysiga jazz- eller pianobarer kvällstid. I hamnen ligger stora segelbåtar och sportfiskebåtar som gör dagsturer med fiskeglada turister. Puerto de Mogán är också ett naturligt stopp för seglare från hela världen i färd med att korsa Atlanten. Den lilla hamnen är den sista utposten i Europa för dessa seglare som med sina korta stopp bidrar till byns internationella atmosfär. Varje fredag anordnas en marknad i hamnen som lockar turister från andra byar och som är både livfull och välfylld.

Att Puerto de Mogán kallas för Gran Canarias ”Lilla Venedig” är inte så konstigt. Med dess kanaler, broar och avsaknad av biltrafik påminner det mycket om den italienska pärlan.

När jag besökte Gran Canaria senhösten 2015 bodde jag i Tauritodalen som ligger mellan Puerto Rico och Puerto de Mogán. Syftet med min resa var att fylla på med D-vitamin inför vintern och naturligtvis äta god mat!

Med hjälp av Trip Advisor blev jag nyfiken på Casito Mediterraneo som ligger ute på kajen i ”Lilla Venedig”. Restaurangen ser ut som en riktig turistfälla, men visade sig vara en riktig fullträff!

Casito Mediterraneo
Calle Explanada del Castillette 0A7 | Urbanizacion Puerto  de Mogán

Levererar smaker du aldrig kommer att glömma!