Tommolo Organic Montepulciano är
baserad på den inhemska druvan Montepulciano. Druvorna har skördats för hand
och efter att druvorna har blivit pressade har de fått ligga tillsammans
med musten i cirka en vecka (macenerat).
Därefter har druvsaften jäst på ståltank med daglig nedtryckning av
skalmassan och delar av vinet
lagrades sedan i 12 månader på gamla franska ekfat. Den här processen ger en komplex, mjuk ton med mycket
frukt i doft. Smaken blir kryddig med inslag av choklad, mörka körsbär, plommon
och salvia.
Vinet marknadsförs som ett fylligt,
fruktigt och kryddigt rött vin med inslag av choklad, fat, mörka körsbär,
plommon och salvia, men jag tycker faktiskt att prislappen är för låg för att
nå upp till mina förväntningar. Jag upplever vinet som tunt och utan att tala vinspråk
så tycker jag att vinet är ”fjutt”, dvs den borde ha fått mogna till lite innan
den hamnade i flaskan.
Jag provade vinet till min Osso
Buco på fläskytterfilé och Risotto, men vinet hade säkert gjort sig bättre
tillsammans med en Saltim Bocca då jag tycker att salvian i vinet tog över
alldeles för mycket.
Vinet vinner på att dekanteras
och bör serveras vid 16-18o.
Det passar säkert även till grillade
rätter, lagrade italienska ostar och charkuterier.
Vinhuset Chiusa Grande ägs och drivs av vinosophen
Franco D’Eusanio.
Vinhusets 50 hektar vingårdar, varav 13 hektar befinner sig
inom DOC Montepulciano d’Abruzzo, sträcker sig över Abruzzos gröna kullar. Med
respekt för gamla Abruzzo traditioner och enligt ekologiska principer odlar
Franco druvor med passion och noggrannhet. Chiusa Grandes viner speglar
jordbrukstraditioner mer än modesvängningar.
Vill du veta mer om vinhuset klicka här!
Druva: Montepulciano
Producent: Chiusa Grande
Leverantör: Winepartners Nordic AB
Systembolaget Art.nr: 79167, 69
kr
Vinet är en beställningsvara och
du kan lätt beställa det direkt här:
Tommolo Organic Montepulciani
innehåller 5 gram socker per liter.