Translate

torsdag 12 oktober 2017

Lamb Kleftiko

Eagle Hill Kitchen

Kleftiko ("tjuvarnas mat") har blivit min absoluta favorit i det Grekiska Köket!
Jag har tappat räkningen på hur många påsar jag har öppnat, lock som jag har lyft av och i all sin enkelhet blivit serverad på en tallrik genom åren då jag har besökt olika öar i den grekiska arkipelagen.

Jag åt min första Kleftiko på Taverna Dinonysos i Pythagorion på Samos 2008 och faktum är att ingen har slagit den hitintills…….bortsett från min!😉

”- Din Kleftiko äger!” har mina vänner sagt och det uppskattar jag mycket med tanke på att det inte är någon direkt ”pice of cake” att tillaga rätten och till slut lyckas få till en rosett på påsen!

Jag bjöd på Kleftiko nyligen och det här receptet är inte provlagat av mina vänner, men jag tror att jag svängde mitt trollspö enl. nedan!


Det här behöver du till 6 gäster/portioner:

Ca 1 kg fast potatis

Ca 1 kg lammstek, finputsas, skärs i 2-3 cm normala grytbitar (kyckling, fläsk eller nöt om du inte tycker om lamm)

1 stor aubergine

1-2 zucchini

1-2 fina röda lökar delas i mindre klyftor och läggs i en skål*)

2-3 st vitlöksklyftor i tunna strimlor

16-20 st små fina körsbärstomater delas i halvor och läggs i en skål*)

1-2 röda paprikor delas i mindre bitar och läggs i en skål*)

1 citron  

Grekisk Olivolja (t ex Kalamata)                     

300 gr (2 förp.) Fetaost (gärna Zeta Lesvos eller Ekologisk, alt. Fontana)
Bryt Fetaosten i mindre bitar och lägg de på en tallrik.

Kryddor/örter: Rosmarin, Oregano, Basilika (torkad) / Grekisk Potatiskrydda
Havssalt, Svartpeppar, Kanel, Råströsocker

Marinad till köttet: olivolja, havssalt, svartpeppar,
1 klyfta krossad vitlök, rosmarin,
1 klyfta urpressad citron + citronklyftan

Olivolja/smör till stekning

- 6 st bakplåtspappersark klipps till 33x33 (har du bredare, desto bättre!)
- Steksnöre


Börja med att marinera köttet och låt det vila minst 1 timme i kylen i försluten plastpåse. Ta fram köttet i god tid innan det tillagas så att det blir rumstempererat.


Sätt på ugnen, 225o

Nu förbereder du allt, "Mise en place"*):

Skiva auberginen och zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett durkslag, strö salt över och låt de vattna av ca 30 min. Därefter torkas de lätt mellan en kökshandduk och delas sedan i fyra bitar och läggs var för sig i skålar.

Skala potatisen och dela de i mindre bitar, 4-6/potatis, låt bitarna torka till under en kökshandduk medan de väntar på att få hamna i ugnen.

Ta fram en stor ugnsform, häll i en ordentlig skvätt olivolja, en stor klick smör och ställ in formen i ugnen ca 5 minuter så att smöret smälter och oljan blir varm.

Ta ut formen och tillsätt havssalt, ett par nypor råströsocker, oregano, basilika, svartpeppar (har du som jag inköpt Grekisk potatiskrydda använder du naturligtvis den!).

Lägg i potatisen och vänd bitarna omsorgsfullt i kryddblandningen.

Ställ in formen i ugnen ca 15 minuter, vänd bitarna efter ca 10 minuter.

Ta ut formen när du ser att potatisen har fått en liten ”skorpa” på sig (de ska inte vara genomstekta!) och låt sedan potatisen stå och vänta på fortsättningen.

Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite olivolja och bryn sedan köttbitarna runt om i omgångar och pudra över kanel.
(Lägg inte i för mycket kött åt gången då de lätt kan börja koka och det vill vi inte!).
Låt köttet vila i en djup tallrik/skål för att vänta på fortsättningen.

Skölj ur stekpannan, torka den med hushållspapper och hetta sedan upp den med ½ dl olivolja. Tänk på att både auberginen och zucchinin suger åt sig mycket olja, så låt de inte steka torrt!

Stek aubergine och zucchini var för sig så att de får en lätt fin stekyta runt om. Låt även grönsakerna vänta på fortsättningen var för sig i djupa tallrikar.

Sänk värmen i ugnen till 175o

Förbered bakplåtspappren över 6 djupa tallrikar.

Nu är det äntligen dags att göra Kleftiko!

1.   Fördela potatisen i alla täckta tallrikar

2.   Fortsätt med auberginen varefter;

3.   Köttbitarna

4.   Zucchinin

5.   Löken, vitlöksstrimlorna

6.   Paprikan

7.   Tomaterna

8.   Fetaosten

9.   Pressa över lite citron, smula över oregano och slutligen – ringla över lite olivolja.

Nu ska påsarna knytas ihop, och här är det övning som ger färdighet, men det går. Börja med att vika upp kortsidorna och sedan ”snibbarna”. Håll kvar och knyt sedan ihop med snöret. Gör ingen dubbelknut, utan knyt en rosett.

Eagle Hll Kitchen

Låt påsarna stå ca 25-30 min i ugnen. Kyckling ca 30 min.

Eagle Hill Kitchen
Servera påsen direkt på tallrik och låt dina gäster öppna själva!
Servera gärna med Tzatziki och ett gott bröd.
Recept på Tzatziki

Kalí órexi! 😋


*) Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att alla ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning innan matlagningen. Mise en place är en del av förberedelsen för alla proffskockar.

Om du lagar min Kleftiko och upptäcker att det inte blev som du hade tänkt dig, så berätta det för mig!!!