Translate

tisdag 3 oktober 2017

Sötpotatissoppa med Chorizoflarn & rostade Pumpafrön

Tack oktober för att du finns i almanackan för du är då sannerligen en perfekt månad att trolla soppor i!

Eagle Hill Kitchen

Så här gör du min magiska soppa:

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och klyfta/dela 2 normalstora sötpotatisar (ca 500 gr)
5-6 mjöliga potatisar
4-5 st jordärtskockor
Grovhacka 1 stor fin röd lök, en liten färsk fänkål alt. en halv stor, 2-3 vitlöksklyftor. Ringla olivolja i en långpanna och fördela allt och strö över havssalt, gärna rökt och vänd rotisarna så de blir oljiga runt om.
Rosta i ugn ca 20 min tills de känns mjuka och har fått lite färg.

Under tiden skär du tunna slantar av 1 st Chorizo och fräser upp i smör så att de får en lätt knaprig yta och låter de sedan kallna. Hacka därefter slantarna i mindre bitar "strössel".
Pumpafröna rostar du lätt i torr stekpanna och saltar efteråt (finns även rostade att köpa).

Nu till ”the magic kit”!

I en stor gryta häller du 3 msk grönsaksfond, 3 msk kycklingfond, ett par nypor torkad ramslök, ½ tsk chili, ½ tsk cayennepeppar, 1-2 msk finriven ingefära och 3 dl vatten som får koka upp. Ta av grytan från plattan och lägg ner de rostade rotfrukterna och fördela de försiktigt med mixer.
Späd med mer vatten så att du får en fin slät pure.

Tillsätt sedan 3-4 dl vatten, och ½-1 dl vitt vin. Krydda med salt och nymald svartpeppar, smaka av -  krydda lite till? och låt sedan soppan sjuda i 10 minuter. Tillsätt 1-2 dl vispgrädde och låt soppan sjuda upp igen och smaka av. Späd om du tycker att den blir för tjock.

Servera med Chorizoströsslet, pumpafrön, en klick creme fraiche, ringla över lite olivolja och bjud på ett gott bröd!