Så här gör du min magiska soppa:
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och klyfta/dela 2 normalstora
sötpotatisar (ca 500 gr)
5-6 mjöliga potatisar
4-5 st jordärtskockor
Grovhacka 1 stor fin röd lök, en liten färsk fänkål alt. en halv stor, 2-3
vitlöksklyftor. Ringla olivolja i en långpanna och fördela allt och strö över
havssalt, gärna rökt och vänd rotisarna så de blir oljiga runt om.
Rosta i ugn ca 20 min tills de känns mjuka och har fått lite färg.
Under tiden skär du tunna slantar av 1 st Chorizo och fräser
upp i smör så att de får en lätt knaprig yta och låter de sedan kallna.
Hacka därefter slantarna i mindre bitar "strössel".
Pumpafröna rostar du lätt i torr stekpanna och saltar efteråt (finns även
rostade att köpa).
Nu till ”the magic kit”!
I en stor gryta häller du 3 msk grönsaksfond, 3 msk kycklingfond,
ett par nypor torkad ramslök, ½ tsk chili, ½ tsk cayennepeppar, 1-2 msk
finriven ingefära och 3 dl vatten som får koka upp. Ta av grytan från plattan och lägg ner de
rostade rotfrukterna och fördela de försiktigt med mixer.
Späd med mer vatten så att du får
en fin slät pure.
Tillsätt sedan 3-4 dl vatten, och ½-1 dl vitt vin. Krydda
med salt och nymald svartpeppar, smaka av -
krydda lite till? och låt sedan soppan sjuda i 10 minuter. Tillsätt 1-2
dl vispgrädde och låt soppan sjuda upp igen och smaka av. Späd om du tycker att
den blir för tjock.
Servera med Chorizoströsslet, pumpafrön, en klick creme
fraiche, ringla över lite olivolja och bjud på ett gott bröd!