Translate

onsdag 22 januari 2020

Pita Gyros

Eagle Hill Kitchen


Vem älskar inte Pita Gyros?

Brödet som används till Gyros är inte som det bröd vi förknippar med Kebabens pitabröd. Detta är ett runt tunt bröd som steks eller grillas innan det fylls med innehåll och viks ihop.
Originalfyllningen består av strimlad/tunnskuret fläskkött (liknande kebabkött), tzatziki, tomat, rödlök och pommes.

I Grekland är Pita Gyros ”snabbmat”, men när du gör dem själv får du räkna med att det tar tid, men – It´s worth waiting for!

Det här är mina Pita Gyros och receptet räcker till 4-6 personer.

Börja med att sätta degen till bröden, förbered därefter Tzatziki och köttet.

Pitabröd  6 st

8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
3 dl vatten 37o
2 msk olivolja
Mjöl till utbakning
Torkad oregano
Olivolja

Blanda mjöl, socker, salt och torrjäst i en bunke alt. direkt i din assitent. Låt stå i 20 minuter.
Värm vattnet, tillsätt olivoljan och blanda ner i mjölet.  Arbeta degen ordentligt i cirka tio minuter. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i 90 minuter.


Under tiden degen jäser förbereder du Tzatziki, köttet, skivar lök och tomater. Gör du egen pommes så förbereder du den också.

Värm ugnen till 225 grader.
Dela degen i fyra- sex delar och kavla ut dem tunt. Pensla med olivolja och nagga med gaffel.


Grädda i 5-7 minuter. Gräddar du dem längre blir de hårda i kanterna!!
När de svalnat lägg bröden i en plastpåse så att de inte torkar.

Eagle Hill Kitchen

När det är dags att montera Gyrosen hettar du upp en stekpanna och värmer bröden på båda sidor med lite olivolja och om du vill oregano.
Blir det bröd över så kan du frysa dem.



Eagle Hill Kitchen









Gyros

300 - 500 gr fläskkarré i bit eller fläskytterfilé (delvis fryst)
2 msk gyroskrydda*
½ - 1 dl Olivolja
1-2 msk Vitvinsvinäger

Strimla köttet och lägg i en bunke
Häll över olivolja, vitvinsvinäger och Gyroskryddan och blanda runt.
Låt köttet vila i kylen minst 1 timma.
Hetta upp en stekpanna. Stek köttet 4-5 min i omgångar på hög värme.
Köttet kan hållas varmt under lock.

*) Om du inte har Gyroskrydda hemma så är det här en traditionell mix:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk finhackad torkad vitlök

Den färdiga kryddmixen kan du självklart spara i en burk med tätslutande lock.

Tillbehör:

1 rödlök i tunna skivor
2-3 tomater i tunna skivor
1 näve Pommes (egna eller köpta) till varje Gyros

Montera dina Gyros likt en tunnbrödsrulle med kött, pommes, Tzatziki, lök och tomater.
Vik ihop och vira runt med smörgåspapper. Se bild ovan!

Kalí órexi!